Felvidéki receptek
Vissza a projektnap programjaihoz Tejfölös, töpörtyűs lepény
(Katzenbergerné Mészáros Marika receptje)
Kelt tésztát készítünk: 40 dkg liszt, 2-3 dkg élesztő, 10 dkg zsír, só, 2 dkg cukor.
Tetejére: olvasztott zsír, só, töpörtyű vagy apróra vágott sütött szalonna kerül, majd meghintjük tejföllel.
Hagyjuk kelni fél órát és azután sütjük kb. fél órát.
Nagyobb darabokra szeleteljük.
Gőzgombóc
(Katzenbergerné Mészáros Marika receptje)Kelt tésztát készítünk, amiből lekvárral töltött „buktákat” hajtogatunk.
Kelt tészta: 40 dkg liszt, só, teáskanál cukor, 2 dkg élesztőt kb. 2,5 dl cukros langyos vízben felfuttatunk, 1 evőkanál fagyos zsír.
Összegyúrjuk, mindjárt kisodorjuk fél cm vastagra, kb. 9-10 „buktát„ készítünk belőle, amit lekvárral megtöltünk. Ezután hagyjuk kelni ezeket.
A bukták nem sütőben fognak megsülni, hanem gőz alatt nagyméretű zománcos lábasban. A tetejüket nem kell megkelés után tojással bekenni.
Felteszünk vizet forrni egy kisebb fazékban. Nagyméretű lábasban annyi zsírt olvasztunk és forrósítunk fel, hogy kb. 1-1,5 mm magasan álljon az alján.
Ha a zsiradék forró- és a víz is forr, akkor gyors mozdulatokkal a lábas aljára egymás mellé betesszük a megkelt „buktákat” és 1 merőkanállal öntünk a tészták közé a forró vízből, ezután gyorsan lefedjük, hogy a gőz bent maradjon.
A tűzhely lángját takarékra vesszük. Lángelosztót tegyünk alá, hogy elkerüljük az esetleges leégést.
Ne emelgessük a fedőt! Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfőzte – e a gőz a gombócokat.
Ha úgy gondoljuk, hogy elkészültek le kell szórni cukros mákkal vagy cukros darált dióval. Lefedve tartjuk a tálalásig.
Jó étvágyat!